a4 asbestsanering logo

Vanliga frågor om Asbest

Vi på A4 Asbestsanering får ofta frågor om asbest och asbestsanering. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna som vi får i en FAQ. Om du inte kan hitta svar på din fråga här får du gärna du kontakta oss med din fråga. Vi är tacksamma för alla frågor vi får, så vi kan uppdatera vår FAQ. Vi har också kostnadsfri rådgivning gällande asbestsanering och asbest.

Asbest FAQ

Asbest är ett samlingsnamn för en grupp mineraler med långa, sköra fibrer, som är värmebeständiga. Asbest är kristalliserade silikater som bryts huvudsakligen i Nordamerika och Ryssland, men de går också att finna i Sverige. Den vanligaste typen av asbest är Krysotil (vit asbest.)
Både ja och nej. Asbest är farligt först när det bryts sönder, så om det sitter orörligt är det inte några problem. För att vara skadligt måste också Asbestfibrerna vara så små att de kan andas in, men tillräckligt stora för att inte kunna andas ut.
Asbest ser ut som fluffiga fibrer när den använts som isolering i golv och väggar. Det är också den farligaste formen av asbest, då den lätt sprids vid beröring. Asbest är också vanligt förekommande som isolering av rör, då ser den mer ut som gips.

Speciella tillstånd krävs för att få sanera asbest. A4 Asbestsanering har alla de nödvändiga tillstånden och vår personal har genomgått alla de utbildningar som behövs för att få sanera asbest.